The aflatoxins are secondary metabolites, produced principally for the fungi Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus, which induce to a great variety of toxic effects in alive(vivacious) beings exposed with contaminated food. The presence of aflatoxins (B
1, B
2, G
1 y G
2) was evaluated in food samples of infantile consumption · commercialized in Pamplona, North of Santander. There were applied analytical technologies standardized in the Laboratory of Toxicology (Faculty of Veterinary Medicine) of the National University of Colombia, stocks in technologies recognized by the Official Association of Analytical Chemistry of the United States (AOAC) for food analysis.
Aflatoxins were detected in 10 % of the samples with levels between 18.42 g/kg and 71.25 g/kg of AFB
1. The levels detected of aflatoxins overcome the maximum admissible value for the Colombian legislation (10 g/kg) and for the European Union (0.10 g/kg) for infantile food and food elaborated based on cereals for breast-fed babies and children of short age. The micotoxins can cause adverse effects in the human health, for what one recommends to control the level presence of aflatoxins in food of infantile consumption, by means of the utilization of preventive methods (application of good agricultural practices, biological control) that avoid the growth of fungi toxigenics or across systems of decontamination and detoxification in the food.
Resumen:
Las aflatoxinas son metabolitos secundarios, producidos principalmente por los hongos Aspergillus flavus y Aspergillus parasiticus, los cuales inducen a una gran variedad de efectos tóxicos en seres vivos expuestos con alimentos contaminados. Se evaluó la presencia de aflatoxinas (B1, B2, G1 y G2) en muestras de alimentos de consumo infantil comercializados en la ciudad de Pamplona, Norte de Santander. Se aplicaron técnicas analíticas estandarizadas en el Laboratorio de Toxicología (Facultad de Medicina Veterinaria) de la Universidad Nacional de Colombia, basadas en técnicas reconocidas por la Asociación Oficial de Química Analítica de los Estados Unidos (AOAC) para análisis de alimentos. Se detectaron aflatoxinas en el 10% de las muestras, con niveles entre 18.42 μg/kg y 71.25 μg/kg de AFB1. Los niveles detectados de aflatoxinas superan el valor máximo admisible por la legislación colombiana (10 μg/kg) y por la Unión Europea (0.10 μg/kg) para alimentos infantiles y alimentos elaborados a base de cereales para lactantes y niños de corta edad.
Las micotoxinas pueden causar efectos adversos en la salud humana, por lo que se recomienda controlar la presencia de niveles de aflatoxinas en los alimentos de consumo infantil, mediante la utilización de métodos preventivos (aplicación de buenas prácticas agrícolas, control biológico) que eviten el crecimiento de hongos toxicogénicos o a través de sistemas de descontaminación y detoxificación en el alimento.